19-godišnja Sarajka studira operu u Beču

0
2

filesSarajevo – Mlada, talentovana 19-godišnja Sarajka Selma Aljović zbog nedovoljno mogućnosti u Bosni i Hercegovini napustila je svoju zemlju i otišla u svijet. Danas je studentica Konzervatorijuma za muziku i dramsku umjetnost u Beču, a kaže da talenti u BiH nemaju šta raditi, jer …

… će ih svugdje drugo u svijetu više cijeniti. U razgovoru za Anadolu Agency (AA) kazala je da je po završetku Srednje muzičke škole odlučila sebe pronaći “vani”, tačnije u Beču.

“Beč sam odabrala jer je jedan od centara kulture u Evropi. Samim tim što sam solo pjevač, bilo mi je iznimno zanimljivo da odem tamo. Međutim, tamo me nije dovela samo moja znatiželja ili ambicija”, pojasnila je Selma i dodala da su je u austrijsku prijestolnicu “odvele druge okolnosti koje nije imala u BiH”.

Nakon teške godine, tokom koje se borila sa austrijskim profesorima, koji joj nisu dozvolili da studira na Državnom univerzitetu za muziku jer nema dovoljno godina, ali i ne poznaje njemački jezik, kaže da je, ipak, ponosna.

“Nakon svih dešavanja, mogu da kažem da sam jako ponosna na sebe jer sam izdržala nešto što je bilo jako stresno. Period od neku godinu dana, koji je bio u brzom tempu, to bi malo ko izdržao”, kazala je Selma.

Ova djevojka se za AA prisjetila svog dolaska u Beč i protekle, teške godine.

Prema njenim riječima, u Beču je imala dva prijemna ispita, a prvi je bio u maju, gdje je pokušala upisati Državni univerzitet za muziku, na kojem je bilo prijavljeno 200 učenika.

“To je bio šok, jer kod nas na akademiji, svake godine, budu maksimalno četiri učenika. Prošla sam u prvih 70”, pojasnila je ona i dodala da je mišljenje profesora bilo da je ona još premlada za nešto tako.

Ipak, kako kaže, nakon nekog vremena, shvatila je da i jeste tako.

“Ja sam ipak insistirala na tome da me čuju kako pjevam, što su oni i učinili. Ipak, moj problem je bio nepoznavanje jezika, pa su mi oni preporučili pripremne studije, i ja sam se složila”, kazala je Selma.

Nakon svega, u septembru je upisala Konzervatorij za muziku i dramsku umjetnost u Beču.

“Zadovoljna sam šta mi Beč može pružiti, to nisam pronašla u Sarajevu”, kazala je Selma.

Prema njenim riječima, kultura u Bosni i Hercegovini nema budućnosti.

“Muzej nam je zatvoren, da ne idem dalje, jer to je obilježje jedne države”, pojasnila nam je Selma.

Govoreći o talentima u BiH, ona kaže da je danas sve biznis.

“Ja sam imala mnoge prijedloge, da se prijavim na ovaj ili onaj show, a ja sam prezirala i samu pomisao na to. Ne samo zato što ja imam san, nego zato što želim da istrajem u svojoj želji”, istakla je Selma i dodala da “današnji tekstovi, koje mediji serviraju, djeci i cijeloj populaciji, su nekulturni i pjevaju o raznoraznim stvarima”.

Selma je tokom razgovora kazala da njeni roditelji nisu bili u mogućnosti da joj pruže ono što je njoj potrebno, pa je bila primorana “tezgariti”.

“To sam radila jer sam na taj način mogla pokriti sve troškove, da se ne izdavajam iz društva. Ipak, to su bile neke kulturnije svirke. Ja mogu da pjevam, mogu da radim i zaradim, ali bitno je da radim što volim”, kazala je ona.

Od države nije dobila stipendiju, nikakvu podršku koju je trebala dobiti kao talentovan učenik. Govoreći o mladim talentima koji pjevaju po raznim objektima, Selma kaže da se iskreno nada da neće završiti “tu gdje su počeli”.

“U BiH se nikada ne bih vratila. Nije mi pružila ništa čemu sam se nadala”, poručila je ona.

Profesori u Beču je opisuju kao jako ambicioznu, vrijednu osobu. Tokom razgovora dotakla se i muzičkih emisija u kojima učestvuju talenti iz BiH.

“Nemam ništa protiv ovakve vrste takmičarskih programa koji se održavaju u BiH i regiji. To su samo dostignuća koje ljudi u BiH žele da pokažu jer nemaju drugih prilika. Smatram da profesori koji tamo sjede ne treba da sjede tu, nego da podučavaju ljude na akademiji”, pojasnila je Selma.

Ona, nakon osnovnog obrazovanja u Beču, planira nastaviti školovanje u Berlinu.

“Pravi muzičari nemaju dom”, kaže Selma kroz smijeh.

Inače, u Sarajevo je došla kao gost Jazz Festa, koji se održava u bh. prijestolnici. Ipak, pojasnila je, teško je biti daleko od svog doma i svaki dan se “boriti sa vjetrenjačama”.

“Moj profesor je zapanjen mojim talentom i trebala bih uskoro održati i solistički koncert. Talenat prepoznaju i u Sarajevu, ali u Beču ga cijene”, kazala je Selma i za kraj dodala da su u BiH “izgubljene sve vrijednosti”.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime