Novi brčanski brend osvaja tržište: Aronija „Muminović – Brčko“

0
1

aronija ambalaza

Brčko – Grad Brčko oduvijek je bio grad vrijednih ljudi, koji su svoje ideje lahko pretakali u djela, a potom su nastajale brojne fabrike, zanatski obrti i velika poljoprivredna gazdinstva, a svi su oni svoje proizvode plasirali posredstvom brčanskih trgovačkih magova.

Da ovaj duh i dalje živi među Brčacima, dokazuje nam i projekat porodice Muminović koja se upustila u proizvodnju, kako kažu, biljke budućnosti- aronije. O njihovim počecima i razvoju razgovarali smo sa vođom projekta, Miralemom Muminović.

aronija sadnica 1

Infobrčko: Za početak, šta je ustvari aronija i odkud tolika popularnost?
M. M.: Aronija je biljka koja odnedavno živi na našim prostorima, a porijeklo joj je iz Sjeverne Amerike. Koristi se isključivo iz zdravstvenih razloga, a najpoznatija je po svom antioksidansnom djelovanju. Poređenja radi, po ORAC-u (antioksidantna mjera za zdravlje), u 100 grama aronije ima preko 16000 mikromola ORAC jedinica, dok ih u našoj šljivi ima oko 6000, višnji 2000 itd.
Ukratko, radi se o fantastično zdravoj namirnici, a naša je namjera da stigne u svaki dom u Brčkom.

Infobrčko: Odgovara li joj naše podneblje?

M. M.: Apsolutno! Pogotovo ovo naše gdje bude mnogo kvalitetnija od, recimo, aronije iz Poljske gdje se najviše proizvodi. Dobro je da je pH vrijednost zemljišta oko 6, tj. da je blago kisela.

Infobrčko: Im li nekih posebnih zahtjeva?

M. M.: Nema, izuzetno je zahvalna po tom pitanju. Sasvim joj odgovara stajsko đubrivo, voli vodu kao i svako živo biće i redovno održavanje čiste okoline.

aronija plod

Infobrčko: Odakle Vam ideja o pokretanju ovog biznisa?
M.M.: Prije svega, osnovni motiv nije bio biznis, nego zdravlje. A budući da nema previše zahtjeva, na preporuku prijatelja iz Orašja koji se odavno bavi ovim poslom, riješili smo da i mi krenemo tim putem.

Infobrčko: Etablirali ste se kao jedan od glavnih proizvođača aronije u Brčkom. Zašto da kupimo baš Vaš sok?

M.M.: Zato što time pomažete i seljaka od kojeg kupimo đubrivo, i radnike (također iz Brčkog) koji je beru, i našu
sjemenarnu gdje kupujemo repromaterijal i našeg čovjeka u Palanci koji napravi sok. Najviše, zapravo, pomažete sebi jer možete biti sigurni da pijete stopostotni sok od aronije, dobiven mljevenjem, presanjem i pasterizacijom na 83 °C, u kojem nema vode, konzervansa, umjetnih bojila niti bilo šta drugo osim aronije.

Infobrčko: Kakva je reakcija Brčaka na novi proizvod?

M.M.: Reakcije su pozitivne svakako, većina onih koji su kupili jednom, vrate se i sljedeći put što je dovoljan pokazatelj zadovoljstva kupaca.
Ekipa Infobrčko porodici Muminović želi mnogo uspjeha u budućnosti sa „biljkom budućnosti“, a našem gradu još mnogo ovakvih svijetlih primjera.

Napomena: Sve informacije i narudžbe soka možete dobiti na broj telefona 061/885-954.

aronija sok

(infobrcko.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime