RS: Bošnjaci preglasani u Komisiji – Odluka na Ustavnom sudu RS-a!

0
3

RTRS zajednička komisija

Banja Luka, Sarajevo – Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine Republike Srpske na današnjoj sjednici nije postigla saglasnosti o Zakonu o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva i Odluci o raspisivanju entitetskog referenduma. O svemu će odlučivati Ustavni sud RS-a.

“Nastavlja se negativna praksa preglasavanja. kolega Mujo Hadžiomerović i ja opet smo preglasani” rekao je potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Senad Bratić.

On je naveo da su Zakon o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u RS-u osporili u cjelosti, jer smatraju da je protjerivanje stanovništva sa ovog prostora bio jedan zločin, a pokušaj brisanja iz popisa stanovništva političkim aktom je protivzakonito, protivno kako svim ljuskim i Božijim zakonima i praksi svih država koje se bore i trude da popišu sve svoje stanovništvo.

Odgovarajući na pitanja novinara rekao je da će ovo imati epilog na Ustavnom sudu RS-a i da smatra da nije ništa sporno i “bude li struka u prvom planu nedvosmisleno će potvrditi ono iza čega stoje.

Bratić: Političkim aktom mijenjaju demografsku sliku BiH!

“Ne može se jednim političkim aktom mijenjati demografska slika države BiH. Ovo nije nikakav pravni akt, nego rezultat politike koja ide u krivom pravcu. Smatram da politika treba da ide ka suživotu i toleranciji. Ovo nikome ne treba. Mislim da građani bez obzira na nacionalnu pripadnost od ovakvih pitanja imaju samo štetu”, rekao je Bratić.

Za Odluku o održavanju referenduma o Danu RS-a, rekao je da je ona rezultat neprovođenja odluke Ustavnog suda BiH, kao najviše sudske institucije koji je naložio da se Zakon o praznicima RS-a u dijelu koji se odnosi 9. januar kao Dan republike, treba uskladiti sa međunarodnim konvencijama, Ustavom, gdje nema prostora za diskriminaciju.

“Moramo reći da je to dan koji se vezuje za sjednicu poslanika iz srpskog naroda 9. januara 1992. godine, da je vezan za deklaraciju o formiranju srpske države BiH. Mislim da su ovo su dva koraka unazad što se tiče demokratije na ovim prostorima i treba se tražiti datum koji će biti prihvaćen od većine stanovnika RS bez obzira na nacionalnu pripadnost”, rekao je Bratić.

 

Stevandić: Nisu preglasani, spriječeni su da nametnu svoje mišljenje!

Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine RS-a rekao je da na današnjoj sjednici nije bilo preglasavanja, jer su odluke donesene sa sedam na prema dva glasa.

“Mi smo samo osporili Klub Bošnjaka da nametne svoje mišljenje i stavove klubovima Srba, Hrvata i Ostalih, što je velika razlika u odnosu na ono što je uraženo u Sarajevu”, rekao je Stevandić.

Govoreći o Zakonu o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u RS-u rekao je da smatraju da je ovo “najlicemjerniji pokušaj da se dozvoli korištenje metodologije jednom narodu, a ospori drugim.

“Princip sa kojim su Bošnjaci u ovom popisu popisivanjem takozvanih nerezidenata u stalno stanovništvo došli do procenta većeg od 50 posto što se tretira kao stav da postoje većinski i manjinski narodi, iako postoje konstitutivni. Koristeći istu medologiju Srbi i Hrvati bi popisujući dijasporu mogli bez problema da dođu do procenta 58 posto stanovništva, a da Bošnjaci padnu ispod 41 posto”, rekao je Stevandić.

O pokretanju vitalnog nacionalnog interesa Kluba bošnjačkog naroda na Odluku o raspisivanju referenduma Stevandić je istakao da “nije postojala racionalna osnova za pokretaje vitalnog nacionalnog interesa nego iracionalna netrpeljivost i srbofobija prema svemo što srpski narod u RS predstavlja u historijskom, teriotrijalno, nacionalnom i kulturološkom principu, pa čak i o datumima kada su se desile neke sjednice.

“To nije nacionalni interes to je interes ugrožavanja drugih naroda”, rekao je Stevandić i dodao da se Odlukom o referendumu, drugim narodima ništa ne osporava niti se išta ikome nameće.

(bhrt.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime