Obilježena godišnjica zločina nad Bošnjacima u Jezeru

0
12

p

Jajce – Danas se obilježava dvadeset i četiri godine od stradanja Bošnjaka Jezera, Ljoljića i Čerkazovića. Ova tradicionalna manifestacija je obilježena simbličnim bacanjem cvijeća u rijeku Plivu, učenjem fatihe kao i prigodnim programom u Sultan Bajazidovoj džamiji u Jezeru.

U programu ove manifestacije učestvovali su polaznici mektebske nastave iz Jezera, a prisutnima se obratio muftija travnički profesor Ahmed Adilović, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Jajce Zehrudin ef. Hadžić, načelnik općine Jajce Edin Hozan te predsjednik Udruženja građana “3 juni” iz Jezera Mirsad Omerinović.

-Bošnjaci ne smiju zaboraviti svoje šehide i zločine koji su im nanešeni. Trebamo graditi i poštovati suživot sa drugim narodima uz sva uvažavanja njihove kulture, religije i duha, ali i isto tako i nas drugi trebaju da poštuju. U Jezeru, Ljoljićima, Čerkazovićima ubijni su Bošnjaci, nevini ljudi, žene, djeca, starci pa čak i čitave poroidce. Za ove zločine niko nije odgovarao. Ovim putem apelujem na sve institucije da nam pomognu u pronalžćenju naših građana, da ih dostojno sahranimo, a zločince da dostigne pravda, rekao je Mirsad Omerinović

3

Svjedoci smo, da u protekloj agresiji stradao veliki broj građana u BiH. Stotine nevinih ljudi je stradalo u Jezeru i njegovoj okolini. Dakle,kao da je cijelo čovječantsvo stotinu puta stradalo, to je strašan zločin. Svaki zločin mora biti osuđen bez obzira koga počinio, rekao je Ahmed ef. Adilović, muftija travnički.

Ovom prilikom brojni mješatani Jezera kao i svi prisutni predvođeni s jezeračkim imamom Seminom Česom posjetili su šehidska mezarja.

1

U Jezeru je 1992 godine od zločinačke ruke ubijeno 34 nevine osobe. Prvog juna 2008. godine na šadrvanu Sultan Bajazidove džamije u Jezeru postavljeno je spomen obilježje sa uklesanim imenima pobijenih Jezeraka 2. i 3. junA 1992. godine, ali i pobijenih mješatna iz Čerkazovića i Ljoljića koje koje zločinci na isti ili gori način pobiše 10.9. 1992. godine u mjestu Tisovac-Draganovac, te poginulim boracima iz Jezera koji svoje živote dali za odbranu BiH.

Prva žrtava koja je prođena i ukopana na Musali u Jezeru je Ćosić (Alije) Huso. U aprilu 2002. godine, otkrivena je masovna grobnica u Natpolju iznad Šipova, iz koje je izvađeno 11 tijela, od kojih je ubrzo identifikovano sedam osoba, te im je na platou Sultan- Bajazidove džamije u Jezeru klanjana dženaza, a zatim su njih petero: Zjajo (Huseina) Ferida, Balešić (Latifa) Aziz, Ramić (Rame) Sulejman, Mulaosmanović (Zaćira) Salih i Ribić (Vehaba) Nihad ukopani na Musalli u Jezeru, a Ahmečković (Salke) Gane i Karahodžić (Adema) Nisvet, u Ljoljićima.

Kasnije su identifikovani i 20.12.2003. ukopani na Musalli, u Jezeru: Ribić (Šerifa) Muho i Bešlić ( Mahmuta ) Mevla, Plivac (Beće ) Ahmet i Karahodžić (Mehe) Kasim ukopani su u Ljoljićima. U septembru 2007. godine identifikovani su Šuškić (Šemse) Muho, Filipović (Alije) Bakir i ukopani na Musali u Jezeru, te Karahodžić (Mehe) Muharem koji je ukopan u Ljoljićima. Budući da su Bešlić Mevla, Plivac Ahmet i Karahodžić Kasim pronađeni u masovnoj jami-grobnici na Carevom Polju u Jajcu i to ide u prilog čvrstom dokazu da su ubice njihova tijela odvozili na različite lokacije i što dalje od Jezera kako bi još više otežali njihov pronalazak i identifikaciju. Ostalih 19 ubijenih osoba još nisu pronađeni.

Sud BiH je izrekao prvostepene presude bivšim pripadnicima rezervnog sastava milicije RS, Miloradu Saviću, Mirku (Špire) Pekezu i MIrku ( Mile) Pekez. Odlukom Ustavnog suda BiH iz 22. oktobra 2013 godine ukinuta je drugostepena presuda Pekezu i drugima zbog pogrešne primjene krivičnog zakona. Puštanjem 18. novembra 2013.došlo je do traumtizacije preživjelih i porodica ubijenih.

Porodice ubijenih traže da konačno budu pronađeni preostali posmrtni ostatci, a istovremeno traže pravdu i kažnjavanje zločinaca.

0245

(Jajce Online/avaz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime