Novi Travnik: Službeno završena izgradnja sportskih terena

0
1

Novi Travnik – U Novom Travniku je u srijedu i službeno završen projekt izgradnje i rekonstrukcije sportskih terena primopredajom istih između veleposlanika Japana u BiH Kazuye Ogawe i načelnika općine Novi Travnik Refika Lende

Ukupna vrijednost izvedenih radova bila je 269.229 KM od čega je Vlada Japana donirala 180.552 KM, a Općina Novi Travnik je sufinancirala ostatak.Realizacijom projekta Općina Novi Travnik dobila je uređen prostor za bavljenje sportom i rekreacijom.

Učenici, sportaši i stanovnici Novog Travnika dobili su prostor koji je dostupan svima i gdje će se, kroz bavljenje sportom, rekreacijom i sudjelovanjem u natjecanjima i drugim sličnim manifestacijama i događajima, zbližavati i afirmirati toleranciju i uvažavanje, poručili su iz Općine Novi Travnik.Sportski tereni su, nakon završetka radova, predani na upravljanje poduzeću ORŠK d.o.o. (čiji osnivač je Općina), što podrazumijeva brigu o održavanju i optimalnom korištenju.Želim se zahvaliti Vladi Japana za sve što su do sad uradili za BiH, a posebno za Novi Travnik, jer ovo nije prvi put da pomažu našem gradu. Ranije su sudjelovali i u jednom projektu vodoopskrbe čiju vrijednost su građani Novog Travnika prepoznali, i mogu reći da su veoma zahvalni, izjavio je načelnik Lendo te je poručio veleposlaniku Ogawi da je u ovaj grad uvijek dobrodošao.Odlučili smo pružiti pomoć općinskoj upravi Novog Travnika u njihovim nastojanjima da pruže bolje uvjete za bavljene sportom mladima ovog grada, jer je sport univerzalni jezik koji zbližava ljude i promovira mir, toleranciju i razumijevanje. Sportske vrijednosti kao što su timski rad, poštenje, disciplinarost, poštivanje protivnika i pravila igre mogu se iskoristiti u svrhu ostvarenja solidarnosti i mirnog suživota, izjavio je veleposlanik Ogawa.Sportski tereni smješteni su u zoni kompleksa za sport i rekreaciju u urbanom dijelu Novog Travnika.U prvoj fazi, koja je realizirana 2010. godine, izvršena je rekonstrukcija rukometnog igrališta i izgradnja trim staze, zatim rekonstrukcija odbojkaškog igrališta i rekonstrukcija elektroinstalacija na rukometnom i odbojkaškom igralištu.

Ukupna vrijednost izvedenih radova bila je 173.537 KM od čega je 100.000 KM donirala Švedska agencija za međunarodnu suradnju i razvoj SIDA, a preostali iznos od 73.537 KM financirala je Općina Novi Travnik.Izgradnja i rekonstrukcija sportskih terena nastavljena je u 2014. godini i trajala je do kraja 2015. godine. Zahvaljujući donaciji Vlade Japana izvedeni su radovi rekonstrukcije košarkaškog igrališta s tribinom, izgrađen je teniski teren s podlogom od tenisita – s odvodnjom i drenažom, postavljena rasvjeta na igralištima i ograda oko kompleksa sportskih terena. Također je uređena trim-staze, na koju je postavljena podloga od tartana, čime je upotpunjen kompleks sportskih terena.U sklopu projekta rekonstruirani su sanitarni čvorovi i svlačionice u Sportskoj dvorani.Kao znak zahvalnosti načelnik je uručio veleposlaniku sliku simboličnog naziva Putovanje, kao i umanjenu verziju jednog od stećaka s nekropole Maculje.

(radio-busovaca.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime