Srebrenica i Sarajevo na programu Mladićeve odbrane

0
9

Srebrenica, Sarajevo – Jedino tekuće suđenje pred Tribunalom nastavlja se iskazima dva svedoka odbrane Ratka Mladića – specijalca sa Jahorine Ljubodraga Gajića koje će u prvom haškom iskazu govoriti o učešću u srebreničkoj operaciji u julu 1995. godine i veštaka za balistiku Mileta Poparića koji negira odgovornost vojske bosanskih Srba za snajperske napade na civile u Sarajevu

Nakon stresne sudske sedmice tokom koje je u haškom hotelu preminuo veštak za forenziku Dušan Dunjić, odbrana Ratka Mladića nastavlja izvođenje dokaza. Na klupu za svedoke se, međutim, ne vraća bivši šef tajne službe bosanskih Srba Dragan Kijac koji se pre završetka iskaza vratio kući, već će se u sudnici pojaviti dva nova lica – Ljubodrag Gajić i Mile Poparić.

Ljubodrag Gajić pred Tribunalom svedoči prvi put. On je u julu 1995. godine kao pripadnik specijalne policije iz Centra za obuku na Jahorini bio u Srebrenici. Svedočiće o tome šta je video tokom perioda u kojem je, po optužbi, nad tamošnjim Muslimanima počinjen genocid.

Potom se očekuje višednevni iskaz Mileta Poparića, veštaka odbrane za balistiku. Njega je Mladićeva odbrana, “u paketu” sa balističarkom Zoricom Subotić, “preuzela” sa liste svedoka Radovana Karadžića. Zorica Subotić je negirala odgovornost vojske bosanskih Srba za artiljerijske napade na sarajevske civile, a Mile Poparić će slično svedočiti o snajperskim incidentima. Na taj način odbrana negira optužbe protiv Mladića za teror nad građanima Sarajeva tokom četvorogodišnje ratne opsade.

Poparić je tokom iskaza u odbranu Karadžića tvrdio da se sa srpskih položaja nisu mogla videti mesta na kojima su – u incidentima navedenim u optužnici – od snajperske paljbe stradali civili. Osim toga, tvrdio je da ulazni uglovi metaka u telima ranjenih i ubijenih ne odgovaraju ispaljenju sa položaja Sarajevsko-romanijskog korpusa. U isto vreme, tokom ekspertske analize zaključio je da je u nekoliko situacija snajperska vatra na civile u gradu otvarana sa položaja Armije BiH.

Teror nad građanima Sarajeva je jedan od četiri udružena zločinačka poduhvata za koji se, kao i bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, tereti nekadašnji komandant vojske bosanskih Srba Ratko Mladić. Pored toga, optuženi su za brojne zločine u BiH 1992. godine u kojima je progon nesrba dosegao razmere genocida, zatim za uzimanje pripadnika misije UN za taoce u proleće 1995. i, konačno, za srebrenički genocid u julu iste godine.

(sense-agency.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime