15. godišnjica rada škole Kur`ana za odrasle u Visokom

0
15

Visoko – U Čaršijskoj Šerefudin Bijeloj džamiji u Visokom je 10. marta 2016. godine uz prisustvo velikog broja džematlija upriličena svečanost u povodu obilježavanja petnaestogodišnjeg, kontinuiranog rada hfz. Edin ef. Bukva s odraslima na polju poučavanja Kur’ana i kur’anskog pisma pod nazivom 15 GODINA ŠKOLE KUR’ANA ZA ODRASLE. Ovoj manifestaciji je pored glavnog imama MIZ Visoko h. Ibrahim ef Hadžić, prisustvovao i direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH mr Nusret ef Abdibegović i stručni saradniku u Odjle džemat, imam i razvoj vjerskig života, Bahrudin-ef. Čolo.

Škola Kur’ana za odrasle je počela sa radom još 2001. godine u mektebu džemata Donja Mahala u kojoj je tada radio hfz Edin ef Bukva. Tu djeluje do kraja 2013. godine kada prelaskom hfz Edin ef za imama Čaršijske Šerefudin Bijele džamije nastavlja sa radom u tek renoviranom anexu Bijele džamije gdje i sada radi.

Trenutno školu Kur’ana pohađa 80 polaznika podijeljenih u 9 odjeljenja. Među njima je posebno odjeljenje mladih. Kada je u pitanju rad s omladinom namjera je da se s mladim ne gubi kontakt nakon što završe pohađanja mektebske nastave na kraju osnovne škole, a što je primijećeno kao problem, već da se kroz ovaj i druge vidove rada s mladima komunicira s njima i uključi ih se u rad u džematu i u druge korisne aktivnosti kako bi se uz Božiju pomoć sačuvali od pošasti savremenog doba koje su usmjerene najviše ka mladima.

Za ovu priliku promovisani su i novi učači. Njih sedam je upravo zavrsilo sa učenjem sufare među kojima je i Dedić Begzada koha je savladala kur’ansko pismo u svojoj 75. godini. Njima su uručene diplome i Kur’ani koje je obezbijedio Medžlis Islamske zajednice Visoko, a ostali polaznici, njih 73, su dobili prigodne certifikate u kojima su i podaci kada su započeli sa učenjem te koju su hatmu zavrsili, kao i prigodne poklone

Svako odjeljenje ima svoj termin unutar sedmice u trajanju u prosjeku od dva nastavna sata gdje se pored učenja Kur’ana te postupno tedžvidskih pravila prevode određeni dijelovi proučenih kur’anskih ajeta s pojašnjenjima, posebno vezanih za propise, moral, porodicu i druge stvari o kojima se razgovara. Kroz ovakav način kontinuiranog rada i druženja se formirala jedna posebna porodična atmosfera unutar grupa koja se prenosi na druženja i posjete i izvan nastave na što su posebno ponosni.

Istaknuto je da su aktivnosti Škole Kur’ana za odrasle tokom čitavog perioda bile popraćene podrškom glavnog imama, koji je i ovom prilikom u svom uvodnom obraćanju čestitao polaznicima ove škole čestitao iskazavši svoju spremnost da nastavi podržavati ovaj hairli projekat.

Direktor Uprave za vjerske polslove, mr. Nusret Abdibegović je u svom nadahnutom govoru ukazao na značaj džemata i okupljanja radi proučavanja Kura’ana. Druženjem sa Kur’anom mi želimo da zadobijemo Božiju milost i uputu, te da imamo bereket u životu, porodici i imetku. Učiti i slušati Kur’an je ibadeta, a posebno za duše koje žele uputu, kazao je direktor Abdibegović. Također je naglasio da učenjem Kur’ana mi osvjetljavamo svoje duše i svoje kuće. Gvoreći o Kur’anu direktor Abdibegović je kazao da se u bošnjačkoj porodici posebna pažnja pridavala ophođenju prema Kur’anu gdje se sedmično cijela porodica okupljala učila i slušala Kura’an. U tom smislu je ukazao na odgovornost koju kao vjernici imamo te kazao da IZ ima namjeru da dosljedno prenosi emanet misije koji joj je povjeren. Završio je sa kur’anskim ajetom u kojem Allah dž.š., kaže:”On je Kur’an jasni da opominje one koji su živi…”. Svi oni koji uče Kur’an i druže se sa njim su u društvu meleka i Božijem rizaluku., kazao je Abdibegović.

Namjera ove manifestacije obilježavanja 15. godina rada Škole Kur’ana za odrasle je ukazati na ljubav naših džematlija prema Kur’anu i njihovu spremnost što pravilnije nauče učiti Allahovu Knjigu, što bi trebao biti podstrek i drugima da se slijedeći njihov primjer uključe u učenje sufare ako je nisu imali priliku naučiti odnosno učenje Kur’ana.

Na kraju proučena je i fatiha za one polaznike koji su preselili na ahiret uz dovu Svevišnjem da im Kur’an bude svjetlo u kaburu i šefaatdžija na Sudnjem danu kao i svima nama. Na kraju programa je pristigao i prof.dr. hfz Safvet Halilović koji uručio poklon hfz Edin ef. Bukvi.

B.Č.

(islamskazajednica.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime