15 godina od gnusnog zločina nad Bošnjacima Kosova

0
106

avaz1Kosovo  ̶   U noći između 10. i 11. januara 2000. godine u Kosomajskoj ulici u naselju Tusus u Prizrenu svirepo je ubijeno četri člana bošnjačke porodice Skenderi. Nepoznate maskirane ubice su upale u kuću Sezaira Skenderija i na najmonstruozniji način lišili života Sezaira (50), suprugu Anifu (48), dvadestgodišnju kćerku Ardijanu i majku Đulju (72).

“Pola sata nakon ponoći komšije su čule rafalnu i pojedinačnu paljbu, vjerovatno su ubice u namjeri da zaplaše žitelje ovog naselja kako bi neometano i bez svjedoka izvršile svoje gnusne namjere. Čuvši pucnjavu, žitelji ovog naselja su se uplašili i pozatvarali u svojim domovima. Nisu mogli ni telefonom da obavijeste UNMIK policiju o pucnjavi, jer su ubice pomračenih umova sračunato presjekli telefonske kablove, i to na dva mjesta.

Rano ujutro komšije su našli masakrirana tijela porodice Skenderi. Osim tijela djevojke Ardijane, koje je nađeno u avliji, tijela ostalih članova porodice nađena su u krevetima. Bošnjaci ovih prostora su, nakon tragične vijesti o svirepom ubistvu bošnjačke porodice, izrazili gnušanje i zgražavanje nad ovim zločinačkim aktom. U znak protesta učenici i nastavnici u nastavi na bosanskom jeziku obustavili su nastavu”, prenio je ovu tragičnu vijest Nezavisni bošnjački nedjeljnik “Kosovski Avaz” 12. januara 2000. godine.

Na dženazi koja je obavljena 15. januara bilo je prisutno, po procjeni novinara ovog nedjeljnika, oko 15 hiljada Bošnjaka iz svih krajeva Kosova.

Počinioci ovog najstrašnijeg zločina nad bošnjačkom zajednicom na Kosovu i poslije 15 godina nisu pronađeni.

Bošnjački politički predstavnici na Kosovu kažu da su od relevantnih institucija tražili da se ovaj zločin rasvjetli ali da nije bilo nikakvih pomaka u istrazi. Za loše sprovedenu istragu okrivljuju Unmik policiju i KFOR koji su tada bili zaduženi za bezbjednost na Kosovu.  Izražavaju nadu da će se formiranje Specijalnog suda na Kosovu, koji će se baviti prije svega zločinama nad manjinama, rasvjetliti ovaj zločin i pronaći počinioci nad 84 poslijeratne bošnjačke žrtve na Kosovu.

avaz2

Rasim Demiri, ministar bez portfelja u Vladi Kosova:

“Ovo je dan o kome ne trebamo šutjeti, dan o kome trebamo govoriti, s obzirom da se radi o jednom velikom masakru, ne zbog prošlosti veći zbog budućnosti, jer ukoliko zaboravimo ovaj dan zaboravili smo i sami sebe. Na ovaj dan prije 15 godina izvršen je masakr ne samo nad porodicom Skenderi, već i nad cijeloj bošnjačkoj zajednici na Kosovu. To je pokazala i njihova dženaza na kojoj se okupilo nekoliko hiljada Bošnjaka, što je bila jasna poruka počiniocima zločina da su pucanjem u članove porodice Skenderi pucali u cijelu bošnjačku zajednicu. Tražili smo, a to i danas činimo, od svih relevantnih institucija da ovaj zločin, kao i svi posljeratni počinjeni zločini na Kosovu  rasvjetle, nažalost do sada ništa konkretno nije učinjeno. Nadam se da se neće stati na ovome i da će se pronaći počinioci.

S obzirom da je u toku imenovanje seoski ulica predložio bih da jedna od ulica u Jablanici nosi ime današnjeg datuma ili porodice Skenderi.”

Emilija Redžepi, poslanica u Skupštini Kosova

“Sa dubokim biolom prisjećam se 11. januara 2000. godine, kada je na brutalan način iz nepoznatih razloga život izgubila familija Skenderi. Velika tragedija koja je zadesila cijelu bošnjačku zajednicu prizrenskog regiona i strah koji smo tada proživljavali se nikada ne može zaboraviti. Zločinci koji su počinili taj masakr nisu pronađeni niti kažnjeni, iako su tu teritoriju obezbjeđivali pripadnici turskog KFOR-a i UNMIK-a. Po prvi put sam u Parlamentu Kosova digla glas o zločinu nad porodicom Skenderi te od nadlježnih organa pravde zahtjevala da se slučaj rasvjetli. Očekivala sam da me i drugi poslanici koji predstavljaju interese Bošnjaka podrže, međutim to se nije dogodilo. Nadam se da će se Specijalni sud za ratne zločine, koji se treba uskoro formirati, ozbiljno baviti svim posljeratnim ubistvima koja su zadesila nedužni bošnjački narod, jer niko nema pravo da nekome oduzme život a pritom ostane ne kažnjen, bez obzira ko je to i sa koje strane dolazi.”

Ćerim Bajrami, poslanik u Skupštini Kosova:

“Bošnjaci su svijesni ovog zločina i ne postoji kolektivni zaborav, međutim postoji razočarenje što do dana današnjeg ni za jedno od tih poslijeratnih ubistava, pa ni za ovaj stravičan zločin u naselju Tusus,  gdje su ubijene tri žene iz tri generacije i njihov sin, otac i suprug , i dalje nema valjane istrage. Mi i danas podsjećamo i nas i sve na Kosovu da tražimo od organa Kosova, od Policije Kosova i od sudskih organa da ovu istragu nastave i okončaju, iako smo svjesni da Policija Kosova i sadašnji sudski organi ne snose odgovornost za lošu istragu koju su sproveli Unmik policija i KFOR, koji su tada bili zaduženi za bezbjednost na Kosovu. Mi danas ne osuđujemo nikog, jer ne znamo koga da osudimo, ali još manje smo ovdje da nekome oprostimo. Kao bošnjački predstavnici, dužni smo da podsjećamo na sve ove zločine načinjene nad pripadnicima bošnjačke zajednice na Kosovu  i da tražimo da se njihove ubice pronađu i izvedu pred lice pravde.”

Džezair Murati, predsjednik Koalicije Vakat:

“Mi smo na institucionalan način, preko Parlamenta Kosova, preko relevantnih međunarodnih i domaćih organizacija, u više navrata inicirali da se ovaj zločin, kao i zločini nad drugim Bošnjacima i građanima Kosova koji su nestali nakon rata na Kosovu pokušavali na sve moguće načine da ne dođe do zastoja, da se nastavi istraga i da se počinioci privedu pravdi. Međutim, na naše veliko razočarenje Unmik je u to vrijeme pokazao izvjesnu indolentnost i nepotpunu zaintersesovanost što nas je razočaravalo i dan danas razočarava.  Ne želimo da u nekog upiremo prst ali nemojte očekivati da ćemo stati u daljem nastojanju pronalaženja počinioca. Ovaj zločin će i nadalje nas da zaokuplja, na način da ne prikažemo sebe u smislu nezainteresovanosti , prećutkivanja ili čak zastrašivanja. Ne, niko nas neće zastrašiti i mi ćemo i dalje nastojati da se počinioci privedu pravdi.

Jedna od prvih aktivnosti nakon formiranja Specijalnog suda na Kosovu je i pokretanje inicijative za rasvjetljavanje svih zločina nad Bošnjacima.  Mi smo dali podršku da se ovaj sud formira i radićemo na tome da se i ovaj zločin rasvjetli ali i pronađu i počinioci nad 84 poslijeratne bošnjačke žrtve na Kosovu za koje imamo spiskove.”

Sadik Idrizi, predsjednik Demokratske stranke Vatan:

“Ovo svirepo ubistvo četvoročlane porodice Skenderi iz Prizrena bilo je najteži udarac za bošnjački narod od završetka rata na Kosovu. Zbog ovog zločina kod svih pripadnika naše zajednice pojačana je zabrinutost i strah za opstanak, čime je pokrenut još jedan talas iseljavanja. Ovaj događaj, iako stravičan, nije dobio adekvatno mjesto u kosovskim medijima, a posebno ne u medijima u Bosni i Hercegovini. I svih proteklih godina zločin je ostao obavijen šutnjom i, koliko je meni poznato, istraga se nije pomjerila sa nule.”

(info-ks)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime