BiH: Pad proizvodnje metala, baznih metala i električne energije

0
19

imageBiH – Sektor rudarstva u BiH, koji ima veoma važnu ulogu u ukupnoj industrijskoj proizvodnji, tokom prvog polugodišta ove godine ostvario je proizvodnju na nivou prvog polugodišta prošle godine, navodi Direkcija za ekonomsko planiranje BiH u izvještaju o ekonomskim trendovima.

U ovom sektoru pozitivan doprinos rastu zabilježen je u rudnicima mrkog uglja i lignita koji su, zahvaljujući zadovoljavajućoj pogonskoj spremnosti u termoelektranama, zabilježili polugodišnje povećanje proizvodnje od skoro tri odsto.

Neizvjesna situacija na svjetskom tržištu metala rezultirala je padom proizvodnje u rudnicima metala od dva posto.

Prerađivačka industrija, koja čini dvije trećine ukupne industrijske proizvodnje i upošljava oko 137.000 radnika, prilično je izvozno orjentisana i u proteklom periodu u velikoj mjeri je zavisila od kretanja na tržištima glavnih trgovinskih partnera.

Zahvaljujući povoljnom ambijentu, prerađivačka industrija u BiH je tokom prvog kvartala ove godine zabilježila dosta visoku stopu rasta za više od 10 posto, ali je već tokom drugog kvartala, usljed vremenskih nepogoda i slabljenja izvozne tražnje, ovaj rast prepolovljen.

Tako je u prvom polugodištu ove godine prerađivačka industrija u BiH ostvarila povećanje proizvodnje od 4,8 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Posmatrano po granama prerađivačke industrije evidentno je da je većina dominantnih industrijskih grana, kao što su drvna, hemijska, tekstilna, mašinska industrija i proizvodnja gotovih metalnih proizvoda, tokom prvog polugodišta ove godine ostvarila rast proizvodnje u odnosu na isti period prethodne godine.

Ako se u obzir uzme učešće u ukupnoj industrijskoj proizvodnji u BiH u posmatranom periodu pojedinačno najviše je podbacila industrija baznih metala, gdje je registrovano smanjenje proizvodnje od 6,5 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Smanjenje tražnje i pad svjetskog indeksa cijena metala od oko 10 posto u odnosu na prethodnu godinu negativno se odrazio na proizvodne procese u BiH.

Otežane okolnosti poslovanja u proizvodnji aluminijuma koje traju već duže vrijeme nastavljene su i tokom prvog polugodišta ove godine, tako da su privredni subjekti koji djeluju u okviru ove industrije značajno smanjili svoju proizvodnju.

Posebno negativan uticaj na ukupnu industrijsku proizvodnju u BiH imao je sektor za proizvodnju električne energije, koji je usljed nepovoljne hidrološke situacije zabilježio pad proizvodnje.

Ukupna proizvodnja električne energije u BiH u prvom polugodištu ove godine iznosila je 7.384 gigavatsati, što je manje za oko 15 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Nepovoljna hidrološka situacija tokom prvog polugodišta ove godine dovela je do pada proizvodnje u hidrolektranama od oko 35 posto, što je bio i ključni razlog ukupnog pada proizvodnje i izvoza električne energije.

Pogonska spremnost u termoenergetskim postrojenjima u navedenom periodu bila je na zadovoljavajućem nivou, što je omogućilo povećanje proizvodnje električne energije u termoelektranama od skoro 10 posto.

(Biscani.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime