12,6 miliona KM za sanaciju 159 stanova i Muzičke škole

0
4

MOSTAR 12,6 miliona KM za sanaciju 159 stanova i Muzičke škole

Mostar – U sklopu projekta obnove stambenih objekata na području Mostara, koji je s realizacijom započeo prije skoro devet godina, do sada je obnovljeno 159 stanova i Muzička škola na Musali. Svi nivoi vlasti u BiH su 2006. godine u tu svrhu solidarno osigurali 12,6 miliona KM. 

Novac je utrošen u prvoj fazi, druga nikad nije započela, a u međuvremenu ključevi nedovršenih stanova u „roh bau“ izvedbi su dodjeljivani korisnicima koji su, nažalost, i dalje izbjeglice u svom gradu jer većina njih nema sredstava za nastavak obnove i useljenje.

Upućen apel

Umorni od potucanja po tuđim stanovima, oni su jučer sa skupa u organizaciji Unije za održivi povratak i integracije u BiH uputili apel domaćim institucijama i međunarodnim organizacijama te zatražili pomoć za dovršetak obnove.

Enisa Bašić, predstavnica Udruženja raseljenih „Moj dom“, istakla je kako su obećanja postala „ludom radovanja“, ali da nadu ne treba gubiti.

povratnici-mostar4

Umorni od potucanja po tuđim stanovima

Na skupu je istaknuto i pitanje nenamjenskog utroška sredstava u izgradnju poslovnih prostora i nadograđivanja stanova za neke nove korisnike.

Uzaludna priča

Mirhunisa Zukić, predsjednica Unije, istakla je kako su upoznati s tim problemom, ali je naglasila kako je uzaludna priča o tužbama jer su odluke Gradske uprave i nadležnih ministarstva potpuno ispravne.
Na pitanje koliko je izgrađeno novih stanova, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je kazao kako se ne radi o velikom broju.

– Ti stanovi nisu za prodaju, nego za zamjenu zgrada koje se neće obnavljati i oni su za raseljene i izbjegle. Ni oni nisu završeni – kazao je Bešlić ističući kako Grad Mostar nije nosilac projekta obnove te da su problemi u njegovoj realizaciji nastali jer drugi nivoi vlasti nisu ispunili svoje obaveze.

Bešlić je naglasio da ne osjeća političku odgovornost zbog nastalih problema. Naprotiv, istakao je da on i Gradska uprava zaslužuju pohvalu jer su uspjeli 2006. godine prikupiti novac za obnovu.

Lobiranje donatora

Zukić je kazala je kako će Unija u narednom periodu poduzeti dodatne napore na lobiranju i privlačenju donatorskih sredstava za obnovu.

– Mostar je prioritet. Urgentno je potrebna obnova 560 stanova i oko 1.200 kuća. Glavni zahtjevi su izgradnja zgrade Razvitak, završetak stanova koji su obuhvaćeni spomenutim projektom i obnova preostalih devastiranih jedinica – kazala je Zukić.

Autor: M.HODŽIĆ

(avaz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime