Oik dodijelila pozicije u biračkim odborima političkim subjektima

0
3

rtvusk27893680BIHAĆ, 14.augusta – Na osnovu izvršenog žrijebanja, odnosno dodijeljenih pozicija na glasačkom listiću koje je izvršila Centralna izborna komisija BiH, općinske izborne komisije započinju sa dodjelom mjesta političkim subjektima u biračkim odborima.

Danas je Izborna komisija općine Bihać dodjelila pozicije za 95 biračkih obora, uključujući i mobilne timove, te su prisutni predstavnici političkih strana ka upoznati sa osnovnim informacijama i narednim aktivnostima.

Predviđeno je pet mobilnih timova, ali njihov konačan broj odredit će CIK, koji za njih treba pripremiti izvode iz centralnog biračkog spiska. Ukupno je dodijeljeno 455 pozicija za 31 političkog subjekta u izbornoj jedinici Bihać – 7 koalicija, 4 stranke u koaliciji, 4 nezavisna kandidata i 16 političkih stranaka.  Novina pri dodjeli pozicija bila je u slučaju koalicija i stranaka koje učestvuju u koalicijama, koje nisu mogle učestvovati u svim krugovima dodjele biračkih pozicija.

Slijedi odabir oko 900 članova i zamjenika članova biračkih odbora na prijedlog političkih subjekata. Nakon potvrđivanja članova biračkih odbora, u septembru slijedi edukacija za rad na općim izborima. I ove godine podršku će pružati educirani koordinatori jer je posao nadzora nad 95 biračkih mjesta za samo pet članova, koliko ima općinska izborna komisija, izuzetno obiman i zahtjevan.

Za razliku od prethodnih godina sve radnje se vrše na biračkom mjestu, pa čak i ako se pogrešno spakuju vreće sa glasačkim listićima, u centru općinske izborne komisije se ne smiju otvarati, ističe Zlata Ibrahimpašić, predsjednica OIK-e Bihać. Zbog toga će za jedno ili dva biračka mjesta biti određeni koordinatori koji će pomagati biračkim odborima.

Iako kampanja službeno započinje u septembru, iz Općinske izborne komisije Bihać pozivaju političke subjekte na poštivanje Izbornog zakona jer su sankcije za kršenje pooštrene, te da svi daju svoj doprinos kako bi se opći izbori 12.oktobra održali u duhu tolerancije i uzajamnog poštivanja.

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime