104. godišnjica Udruženja ilmijje obilježena u Bihaću i Gradačcu

0
1

30 09 2016 04 dan ilmijje bihac 1

Bihać, Gradačac – Bihać imam Dan ilmijje obilježili učenje hatme imamima šehidima

U Bihaću je u srijedu, 28.09.2016. obilježena  104. Godišnjica udruženja „Ilmije“ BiH. Već tradicionalno, bihaćki imami su proučili hatmu pred dušu svojih kolega šehida, koji su dali svoje živote u protekloj agresiji na našu zemlju. Potom je nakon akšam namaza u gradskoj džamiji u Bihaću proučena i hatma-dova za proučenu hatmu.

Nakon toga upriličena je svečana večera na kojoj su prisustvovali svi imami MIZ Bihać ii gosti iz kulturnog i političkog života grada Bihaća. Nakon večere prisutnima se obratio Izet-ef. Šahinović, predsjednik okružnog odbora „Ilmije“ Bihać. On je istakao značaj „Ilmije“, kao organizacije koja okuplja imame, muderrise i druge zaposlenike u Islamskoj zajednici, ali je glavni fokus njenog rada stavljen upravo na unapređenje statusa imama. „Imami su bastioni vjere, kulture, tradicije i jedistva bosanskih muslimana. Naša zadaća je da ih u tome pomognemo i podržimo u njihovoj plemenitoj misiji!“ – istakao je efendija Šahinović.

Imami su zahvalni udruženju „Ilmije“ na organizaciji i ovakvih druženja imama gdje u opuštenoj atmosferi razgovaraju, razmjenjuju mišljenja i iskustva i evociraju uspomene na događaje kojih se rado sjećaju i sa zadovoljstvom prepričavaju.

Dan ilmijje obilježen i u Gradačcu

U organizaciji Općinskog odbora Udruženja ilmijje Gradačac, u srijedu 28. septembra obilježena je 104. godišnjica Udruženja ilmijje.

30 09 2016 04 dan ilmijje gradacac

Imami su se okupili u džamiji Husein-kapetana Gradaščevića gdje se na početku prisutnim imamima obratio predsjednik Udruženja ilmijje Gradačac Nermin ef. Unkić. Unkić je imamima uputio iskrene čestitke, nakon čega je proučen Jasini-šerif i dova imamima šehidima, kao i medresanskom muderrisu Hasan ef. Muslimoviću.

Obilježavanju je prisustvovao Jukan Husein, predsjednik MIZ Gradačac a druženje imama nastavljeno je na Kuli Zmaja od Bosne.

(islamskazajednica.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime