Večeras je Lejletu-l-Kadr, noć bolja od hiljadu mjeseci

0
6

Lejletul-BeratSarajevo  ̶  Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice, večeras je 27. noć ramazana 1435. godine po Hidžri, a koja se u tradiciji muslimana obilježava kao noć Lejletu-l-Kadr, piše Fena.

Centralna svečanost bit će upriličena u Gazi Husrev-begovoj džamiji, poslije teravih-namaza. Tom prilikom vaz će kazivati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, a na kraju programa bit će proučena kadrska dova. Zikr u noći kadra predvodit će h. hfz. Ismet ef. Spahić 01.00 sati.

Ali što je doista Lejletu-l-Kadr, zašto je ova noć toliko posebna, koje su specifičnosti ove mubarek noći, te što treba moliti u ovoj lijepoj noći, o tome za Fenu govori Zahid ef. Mujkanović, imam u džematu Ugorsko, Medžlis IZ-a Sarajevo.

Naime, u toj noći 610. godine u pećini Hira na brdu Nur, nedaleko od Mekke, spušten je Kur’an na zemaljsko nebo (Bejtu-l-izze) i Muhammedu a.s. objavljeno prvih pet ajeta iz poglavlja El-Alek. Nakon ovog događaja, Muhammedu a.s. je Kur’an postupno objavljen u naredne 23 godine.

U noći Lejletu-l-Kadr počelo je objavljivanje Kur’ana, a Uzvišeni Allah o tome govori upravo u suri „Kadr“: Mi smo ga počeli objavljivati u noći Kadr, a šta ti misliš šta je noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci, meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake, sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane (El-Kadr, 1-5).

Također, pojašnjava, u ovoj noći možemo zaraditi oprost grijeha, a to nam je, itekako potrebno. Niko od nas ne može kazati da nema grijeha ili da ih ima malo.

“Svi mi imamo grijeha i zato nam je potreban Allahov oprost, a noć Lejletu-l-Kadr je najbolja prilika za to. Poslanik Muhammed a.s. kaže: Ko provede noć Lejletu-l-Kadr u ibadetu iskreno vjerujući u Allaha i računajući na stjecanje njezinih blagodati, bit će mu oprošteni prošli grijesi”, kazao je on.

Da bi sve ove vrijednosti u ramazanu ostvarili, Mujkanović savjetuje vjernike da bi ovu noć trebali provesti u obaveznom i dobrovoljnom ibadetu, molitvi, posjetiti naše džamije u kojima se odvijaju različite aktivnosti, učiti Kur’an, zikrullah, veličanje Allaha, sadaku, milostinju, udijeliti, pržiti pomoć kome je ona potrebna.

Musliman treba znati da ga milost i vrijednosti ove odabrane noći mogu mimoići, a za to razlog može biti mržnja, netrpeljivost, zavist, prezir, neprijateljstvo prema muslimanima, te kidanje rodbinskih veza, kao i griješenje.

“Teško je zamisliti iskrenog vjernika koji, posebno u zadnjoj trećini ramazana ustrajava u grijehu i zbog toga je i zaslužio da ga prođe vrijednost ove mubarek noći”, kazao je za Fenu Zahid ef. Mujkanović, imam u džematu Ugorsko, Medžlis IZ-a Sarajevo.

Prema mišljenju ef. Mujkanovića, najbolje je učiti sljedeću dovu koju je prenio Muhammed a.s. a ona glasi : “ Allahumme inneke ‘afuvvun tuhibbul-‘afwe fa’fu ‘anni”, što u prijevodu znači: Allahu moj, Ti si Onaj koji oprašta, Ti voliš da praštaš, pa, oprosti meni!

Mujkanović naglašava da u zadnjoj trećini ramazana (noć Lejletu-l-Kadr posebno) Uzvišeni Allah ne odbija dovu. Noć Lejletu-l-Kadr je noć primanja dova.

“Ne treba potcjenjivati dovu. Tačno je da mi trebamo uraditi sve što je u našoj moći i onda od Allaha tražiti pomoć, ali dova ima svoje mjesto. Nije Allahov Poslanik, a.s. uzaludno od Allaha tražio oprost 70 puta u jednom danu, iako je bio bezgrešan. Dakle, dova ima svoje mjesto i treba je što više prakticirati”, ističe on.

Smatra da je oslobađanje od vatre vrhunac blagodati mjeseca ramazana i njegove zadnje trećine, jer kako on kaže, kada Allah nekoga oslobodi od vatre, neće ga ponovo vratiti u nju, jer On je Plemenit i Milostiv.

(Fena)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime